Първите говорещи електронни учебници у нас вече са на разположение на учениците

...
Първите говорещи електронни учебници у нас вече са на разположение на учениците
Коментари Харесай

Българските ученици ще работят с говорещи учебници

 Първите говорещи електронни учебници у нас към този момент са разполагаем на учениците от 1-ви до 4-ти клас, оповестиха от издателството.

" В електронните ни учебници и до момента имаше доста звукозаписи, само че това е нещо новаторско. Говоренето не е вследствие на записан човек в студио, а се осъществява компютърен прочит благодарение на изкуствен интелект. Гласът би трябвало да е 96-97% както когато текстът е прочетен от човек “, изясни пред Радио София Владимир Кръстев, шеф на " Просвета Либри “ - сдружението, което дава отговор за електронните запаси на платформата е-просвета.

Възможността може да се приложи да вземем за пример от дете с повредено зрение или от първокласник, който още не може да чете. След натискане на бутон, той чува изискването на задачата и може да я извърши.

Първите говорещи учебници са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човек и природа, човек и общество.

От ден на ден съдържанието на платформата се обогатява.

Самото генериране на тон въз основата на текст не е нещо непознато, само че концепцията за локализацията и за вярното звучене на български език, както и новаторският програмен продукт е на Радостин Чолаков, възпитаник от Х клас в пловдивската Математическа гимназия. 16-годишното момче се занимава с програмиране от ранна възраст и към този момент има зад тила си голям брой оценки, извоювани надпревари и сполучливи планове.

" Самата платформа и всичките принадлежности в нея целят да подкрепят както децата и родителите, по този начин и учителите “, акцентира още Кръстев.

Той заяви новината, че издателството за пръв път в България пуска аудиоучебници, като начало – за седми кла: 

" Записите там са направени от професионален диктор. Децата могат да ги слушат или договарят, да вземем за пример до момента в който отиват на учебно заведение в рейса или в колата, даже по време на разходка. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР